home icon
Kortspel
På FunnyGames.se hittar du den bästa samlingen Solitärspel! Du hittar inte mindre än 56 olika Solitärspel, som t ex Crescent Solitaire & Spider Solitaire Suits

Solitärspel och patiens

Kortsolitär avser ett antal spel du kan spela själv med en eller flera kortlekar. Korten läggs ut med framsidan upp eller ner på ett bord i ett visst mönster. Ditt mål är att sortera korten efter färg och valör. Människor hänvisar ofta till denna typ av spel som solitär eller patience, men dessa termer betyder faktiskt inte riktigt samma sak. "Solitär" används också för att beskriva spel för en ensam spelare där man kan använda stenar, brickor, pinnar och annat förutom kort. "Patiens" avser dock specifikt patiensspel som spelas med kort.

Den klassiska patiensen: Klondike

Den klassiska versionen av spelet heter Klondike. Korten läggs ut i sju rader. Denna del av spelet kallas tablå. I det vänstra hörnet ovanför tablån har du en hög med reservkort. Beroende på svårighetsnivån kan du dra antingen ett eller tre kort åt gången. Om du får ett äss kan du placera det på de fria cellerna på höger sida ovanför tablån. Ässen är grunden på vilken du kommer att bygga upp resten av spelet. Inom tablån soterar du korten i fallande ordning, varannan gång svart och varannan gång röd färg innan du flyttar korten till grundhögarna.

Solitär-fusion och andra variationer

För lite extra spänning har vi också samlat massor av roliga spelvarianter. På den här sidan hittar du några coola fusionsspel som kombinerar patiens med andra spel, som Twenty48. Det finns också ett antal utmanande variationer på klassiska Klondike. Nedan hittar du en kort översikt av några av de mest populära typerna.

Spindelpatiens

Spindelpatiens är en version där all uppbyggnad och sortering sker inom tablån i stället för i de tomma cellerna uppe till höger. När en färg är färdig i fallande ordning försvinner den automatiskt från tablån och visas i grundhögarna.

Pyramidpatiens

I pyramidpatiensen är korten utlagda som en serie pyramidformade toppar. Du kan ta bort de korten med framsidan uppåt antingen genom att kombinera dem för att få summa 13, eller, i vissa varianter, genom att välja ett kort med en valör som ligger direkt över eller under det föregående kortet. Ditt mål är att öppna och få bort alla kort som ligger med framsidan nedåt.

Halvmånepatiens

I denna utmanande version används två kortlekar. Sortera korten i halvmånen och flytta dem antingen till de fallande eller stigande högarna. Du måste bli av med alla korten i halvmånen under det antal gånger du får blanda korten.

Kungen (free cell)

Kungen är det som kallas ett öppet spel. Det vill säga att alla kort är vända uppåt. Du kan dock bara flytta de övre (eller toppsekvensen) från varje kolumn. Sortera korten i tablån och flytta dem till grundhögarna.

Relaterade Solitaire kategorier