home icon
Hjärngympa
På FunnyGames.se hittar du den bästa samlingen Schack Spel! Du hittar inte mindre än 12 olika Schack Spel, som t ex Master Chess & Master Chess Multiplayer

Spela schack gratis online på FunnyGames

Schack är ett av de äldsta brädspel som finns, och det är fortfarande populärt som ett spel för strateger, planerare och tänkare. För att vinna måste du alltid planera minst ett par steg framåt och förutse din motståndares drag. Du kan försöka lura den andra spelaren att göra vissa drag, eller så kan du försöka övermanövrera dem och tvinga dem att göra ett drag. Här hittar du en mängd varianter av schack med olika svårighetsinställningar. Du kan spela 2-spelarspel eller utmana en AI-motståndare för att öva dina färdigheter och finslipa din strategi. Vill du ha mer? Kolla in vår fullständiga översikt över brädspel här!

Schack- reglerna

Om du aldrig har spelat schack förut är det dags att prova. Du kan komma igång och läsa handledning i spelet eller fortsätta läsa för en kort introduktion av reglerna. Även om schackreglerna varierar något beroende på plats och specifika regler reglerar vissa tävlingar, här är grunderna.

Schack- pjäserna

Schack spelas av två spelare och har totalt 32 pjäser. Varje spelare har 16 pjäser och de två uppsättningarna kan vanligtvis skiljas åt efter färg. Varje spelare har åtta identiska bönder som utgör den främre raden i din startposition. Böderna får bara gå framåt ett steg i taget, och de kan bara slå en motsatt pjäs genom att ta ett diagonalt steg. Först vid sitt första drag får en bonde ta två steg framåt. På de yttre hörnen på bakre raden finns dina torn. Dina torn kan bara röra sig i raka linjer (framåt, bakåt eller i sidled). Innanför dina torn finns dina springare (dessa ser vanligtvis ut som hästar). Springaren kan röra sig i en L-form i vilken riktning som helst. Dessa pjäser är också unika genom att de är de enda som kan hoppa över andra pjäser. Innanför springarna finns löparna, som bara kan röra sig diagonalt.

Schackpjäser - kungen och drottningen

Mitt på bakre raden hittar du din kung och din drottning. Du har bara en av vardera. Drottningen kan flyttas fram och bak och diagonalt hur många sammanhängande steg som helst, men inte hoppa över någon pjäs som springaren. Detta gör henne till en mycket kraftfull pjäs. Kungen däremot, även om den också kan röra sig i vilken riktning som helst, kan bara ta ett steg i taget. Detta gör kungen ganska sårbar. Att ta din motståndares kung är målet med spelet.

Schack - schackmatt!

Under hela spelet måste du se till att du skyddar din kung även när du attackerar din motståndare. Om du flyttar en pjäs till en position som låter dig ta din motståndares kung när det är din tur igen, såvida denne inte ingriper för att förhindra det, kallas detta ”check”. Din motståndare tvingas då att använda sitt nästa drag antingen för att flytta kungen i säkerhet eller på annat sätt eliminera hotet, genom att till exempel slå din pjäs. Om dina pjäser manövreras runt kungen på ett sådant sätt att flykt är omöjlig kallas detta ”schackmatt” och du vinner spelet.

Schackspel för att öva och finslipa dina färdigheter

Öva schack för att finslipa dina färdigheter och lär dig att lura din motståndare att göra fel drag. För fler strategibaserade spel, glöm inte att kolla in vår sida strategy-spel. Du kan också testa Dam-spel, ett annat populärt strategibaserat brädspel där du hittar allal spel i sektionen damspel.

Relaterade Schack kategorier