home icon
Hjärngympa
På FunnyGames.se hittar du den bästa samlingen damspelen! Du hittar inte mindre än 8 olika damspelen, som t ex Checkers Game & Master Checkers Multiplayer

Spela damspel gratis online på FunnyGames!

Prova vårt damspel och spela olika versioner av detta klassiska brädspel på FunnyGames. Placera dina män över hela spelplanen och hoppa över din motståndares pjäser för att "ta" dem på din väg över till andra sidan. Om du gillar strategiska brädspel rekommenderar vi dessutom vår schackspels sida. Vi har också ett stort utbud av backgammonspel. Visste du att innan brädspel blev så lätta att få tag på använde spelare stenarna från backgammonspel till att spela damspel? Läs vidare om du vill veta mer eller börja spela redan nu!

Damspel: ett urgammalt spel

Damspel kallaas checkers på amerikansk engelska och English draughts på brittisk engelska (Wikipedia). Det är ett av världens allra äldsta brädspel och verkar har existerat i tunsentals år. Damspelsbrädor av sten har hittats i gamla egyptiska gravar och brädspel som påminner mycket om damspel omnämns i texter av Homeros och Platon. Spelet har naturligtvis ändrats genom åren och olika regler gäller i olika regioner och turneringar världen över. I turneringar infördes ofta sådana regler för att tvinga fram drag och förhindra spelare från att spela för defensivt.

Damspel: Så här spelar man

Damspel verkar ganska enkelt vid första anblicken men det är ett strategiskt spel där du måste tänka noga innan du flyttar dina pjäser. Spelet spelas på ett rutigt bräde med 64 rutor. Varje spelare har 12 pjäser (som kallas ‘män’), och varje pjäs kan endast flyttas diagonalt. Vitsen med spelet är att "ta" alla motståndarens pjäser genom att hoppa över dem och ta bort dem från brädet. Om någon av dina män når motsatta ändan av brädet blir denna pjäs ‘krönt’ Pjäsen kallas sedan för ‘kung’, och får förmågan att ta flera hopp i rad. Normalt kröner man en pjäs genom att sätta en annan pjäs ovanpå den men vissa damspel har pjäser med en krona målad på ena sidan så att man ser att det är en kung genom att vända på pjäsen. Den spelare som förlorar alla sina pjäser först förlorar hela spelet.

Ett verkligt skicklighetsspel

Ha kul med detta urgamla spel och tänk strategiskt när du planerar dina drag över brädan. Här kan du spela ett antal olika variationer på damspel eller gå in på vår brädspels sida och hitta andra spel!

Relaterade Damspel kategorier